dimarts, 18 de desembre de 2012

La Talaia del Montmell

Temps aproximat: 3'30h
Distància: 8km
Desnivell: 400m

Accés: Aneu fins el poble de La Juncosa del Montmell, un cop allà seguiu les indicacions per anar a l'Àrea Recreativa del Montmell, lloc de sortida de l'excursió

Notes: Excursió fàcil i amb poc desnivell però amb un gran encant i unes fabuloses vistes. El camí està ben marcat en quasi tot el recorregut ( Marques de sender local )
Sortiu de l'aparcament i us dirigiu a l'esquerra, per dins d'una pineda, veureu l'església nova del Montmell a la vostra dreta, busqueu el corriol que hi puja i la rodegeu per l'esquerra fins que sortiu a una pista, agafeu-la a l'esquerra. Una mica més endavant, enmig d'una corba a l'esquerra, surt un corriol a la dreta, agafeu-lo. Continueu per aquest mateix camí fins que us trobeu un pal indicador que us assenyala "Can Magí Vidal", seguiu tot recte.

***El 1598 va ser consagrada l’església nova de Sant Miquel, als peus del cim on hi ha el castell i l’església vella, a la qual substituïa donat el seu difícil accés. És un edifici de tres naus amb campanar de torre i portal adovellat de punt rodó. Al seu voltant hi ha restes del que va ser un petit nucli de poblament agrupat a l’entorn de l’església.***


Aquest camí està senyalitzat amb marques de sender local ( Blanques i Verdes ) i recorre l'obaga del Montmell. Al cap d'una estona veureu la masia de Can Magí Vidal, passareu per dins del que havia sigut una cantera i arribareu a la carretera. A l'altre banda el camí continua, travesseu la carretera i seguiu el camí, cap a l'ermita de Sant Marc. Seguiu indicacions i amb 15 minuts estareu davant de l'ermita.
Un cop vista aquesta magnífica i solitària ermita torneu enrere i travesseu la carretera, però aquest cop agafeu el camí ample de l'esquerra. Amb pocs metres us trobareu un camí a la dreta amb una cadena, agafeu-lo. Aquest camí està senyalitzat amb diferents cartells dels tipus de plantes i arbres que l'envolten.
***L’edifici és de tradició romànica molt modificat en època gòtica. Està documentada des del 1370. Té volta de canó apuntada, un gran portal adovellat amb motllura, i campanar d’espadanya molt malmès. Davant la portada hi ha restes d’un porxo i, al costat, l’antiga casa de l’ermità.***Més endavant trobareu un corriol a la dreta, agafeu-lo, és una drecera. Sortireu a un camí ample, seguiu-lo a la dreta. Passeu per uns bosc de pi, a la vostre dreta ja anireu veient La Talaia del Montmell. Uns metres més endavant trobareu un pal indicador que us assenyala la Talaia, seguiu-lo cap a la dreta. El bosc s'acaba en sec, degut a un incendi que hi ha haver-hi fa anys.
Més amunt torneu a trobar un altre trencall, aneu cap a la dreta. A partir d'aquí la pujada ja és considerable i constant fins a dalt del cim, amb força pedra. Més amunt torneu a trobar un altre trencall, seguiu indicacions i aneu cap a l'esquerra. Un cop a dalt només queda contemplar, esteu al sostre del Baix Penedès.
Continueu pel corriol que ressegueix la carena, el de més a l'esquerra, amb pocs metres veureu el fons la Creu i el Castell del Montmell. Passeu pel costat de la Creu, baixeu i busqueu al corriol que puja cap el castell, o més ben dit el que en queda d'ell. Per baixar aneu al coll que separa el Castell i la Creu i dirigiu-vos de cara avall, però ATENCIÓ, seguint les marques de sender local, enganxats a la paret, just per sota el castell. Poc metres enllà arribareu a l'església Vella del Montmell, molt ben conservada.


***És el més enlairat de tot el Penedès. Està situat a una altura de 781 metres sobre la "dent" del Montmel, que mira de cara al Camp de Tarragona. 
Abans de l'any mil ja es parla d'aquest castell, que era l'avantguarda de la Marca. El seu terme arribava fins al Gaià i Vilardida. L'any 1365 el Castell del Montmell era del bisbe de Barcelona***


***Està situada uns vuitanta metres per sota del castell del Montmell. Va ser construïda durant el segle XI. Té una sola nau coberta amb volta de canó, ampliada posteriorment amb un altre cos, excavat en part la roca, i amb el qual es comunica mitjançant dos arcs de mig punt. La nau original és capçada amb un absis semicircular, ornat amb lesenes i arcuacions de tipus llombard, entre les quals s’obren dues finestres de doble esqueixada. La porta, de mig punt, està situada en un dels trams de l’ampliació, distingint-se encara les restes de la porta original a la part primitiva del mateix mur.***


Només us queda baixar, i seguir les indicacions per arribar al cotxe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada