diumenge, 9 d’agost del 2015

Olla de Núria des de Fontalba

Temps aproximat: 8'30h
Distància: 27km
Desnivell: 2100m

Accés: Arribats a Ripoll, seguiu indicacions cap a Ribes de Freser i d'aquí cap a Queralbs. Just al entrar a la població de Queralbs veureu un trencall a la dreta que indica Fontalba, gireu per aquest carrer. Més endavant l'asfalt s'acaba i es converteix amb pista, però apte per a tots els vehicles. Aparqueu al final de la pista.

Notes: Camins fàcils i evidents, tot i que és recomanable portar un mapa per anar buscant els cims a seguir per completar l'olla.

Amb boira o mal temps es pot complicar una mica la ruta ja que és fa més difícil pogué identificar els cims a seguir.

La Olla de Núria oficialment comença i acaba al santuari, però si us voleu estalviar els diners que val el cremallera lo millor és que pugeu amb cotxe fins a Fontalba.

Importantíssim portar força aigua, del Coll de Fontalba i fins a l'Alberg Pic de l'Àliga no es troba ni una gota.

No us descriure el recorregut al detall, posaré fotos de tram a tram ja que crec que l'itinerari si us l'heu mirat una mica és força fàcil de seguir.


VÍDEOS

Panoràmica des del Puigmal

Panoràmica des del Pic de Finestrelles



La Verge de Núria
***Segons la tradició, Sant Gil va arribar a la vall voltant de l'any 700 . Aquest sant, d'origen atenès , va residir a la vall durant quatre anys. Sempre segons la llegenda, el sant va tallar una imatge de la Verge que va amagar en una cova al veure obligat a fugir de la vall quan els àrabs van envair la Península Ibèrica. Al costat de la Verge va deixar amagades l'olla que utilitzava per fer el menjar, la creu que presidia els seus resos i la campana amb la qual cridava als pastors perquè vinguessin a menjar.
En 1072 , un pelegrí procedent de Dalmàcia , i de nom Amadeo, va arribar a la vall buscant la imatge de la Verge segons una revelació divina. Va construir una petita capella a la qual acudien els pelegrins. En 1079 va trobar la imatge, al costat de la creu, la campana i l'olla i va traslladar tots els objectes sagrats a la capella.
La veritat és que la imatge de la Mare de Déu de Núria que avui es venera és una talla datada entre el segle XII o segle XIII .Es tracta d'una talla en fusta d'estil romànic . De trets primitius, la talla manté encara la seva policromia perfectament conservada. La Verge té al Nen assegut sobre el seu genoll esquerre. Aquest té una de les seves mans aixecades en senyal de benedicció. Tant María com el Nen vesteixen mantell i túnica. Abans de la restauració, la imatge tenia un color negrós provocat pel pas del temps, la humitat i el fum de les espelmes. Aquest color li va valer l'apel·latiu de moreneta del Pirineu .
Fins als nostres dies ha arribat una curiosa tradició. Les dones que desitgen tenir fills col·loquen el seu cap sota l'olla de Sant Gil i fan tocar la campana. Cada repic representa un fill amb el qual s'espera que la Verge la beneeixi.
Els pastors consideraven a la Mare de Déu de Núria patrona de la fertilitat . Des de 1983 és també la patrona dels esquiadors catalans. La coronació canònica de la Mare de Déu de Núria va tenir lloc en 1965 i els padrins van ser Ramon Mas-Bagà Cros i la seva dona Núria Blanc Bertrand. La seva festivitat se celebra el 8 set***

El Santuari de Núria
***L'any 1087 , les pastures de la vall de Núria (citat com Annúria ) van ser cedits al monestir de Santa Maria de Ripoll per Guillem Ramon de Cerdanya .
No es tenen dades exactes sobre la data de la seva fundació. L'any 1162 la vall comptava amb un alberg que feia les funcions d'hospital i refugi de pastors. Al costat del alberg es trobava una capella dedicada a Santa Maria. Aquest mateix any, el papa Alexandre III va concedir indulgència a tots els pelegrins del lloc.
El terratrèmol de 1428 va destruir per complet l'alberg i la capella. Es va realitzar una primera reconstrucció en 1449 i es van reconstruir per complet entre 1640 i 1648 . En 1728 van ser ampliats.
L'església actual es va inaugurar l'any 1911 . Poc després es va afegir un hotel i es va iniciar la construcció del Via Crucis , obra que no finalitzaria fins 1963 .
En 1931 , a l'habitació número 202 de l'hotel, es va redactar el que seria l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, que va quedar ratificat a les urnes el 2 agost de 1931 i aprovat per les Corts el 9 set de 1932 .
La imatge va acabar en Suïssa i va estar oculta fins 1941 , any en el qual va tornar a la vall. En finalitzar la guerra civil, l'exèrcit franquista va instal·lar a la vall unes dependències de l'exèrcit de muntanya.El 22 jul de 1936 , pocs dies després que s'iniciés la Guerra Civil espanyola, aleshores rector de la parròquia va fugir a França , emportant-se la imatge de la Mare de Déu de Núria. Volia així salvar-la dels milicians i de la crema indiscriminada d'objectes religiosos que alguns d'ells estaven duent a terme.
L'església actual és de construcció recent i té forma de quadrat obert per un dels costats. Al seu costat, a més de l'hotel, es troben quatre cases destinades a acollir els pelegrins. Just davant es troba la capella de Sant Gil on, segons la llegenda, es va trobar la imatge de la Mare de Déu. Va ser construïda el 1965 i ampliada amb posterioritat.***

Més informació sobre la Vall de Núria


Del Coll de Fontalba al Puigmal











Del Puigmal - Puigmal de Segre -Pic de Finestrelles











Del Pic de Finestrelles - Pic d'Eina - Pic de Noufonts









Del Pic de Noufonts - Pic de Noucreus - Pic de la Fossa del Gegant









Pic de la Fossa del Gegant - Cims de les Arques - Rocs Blancs - Pic de Fontnegra









Del Pic de Fontnegra - Pic de l'Àliga - Núria -Fontalba













Ja Hi Sou.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada